Мощен тайфун приближава Филипините. Мощен тайфун приближава Северните Филипини, принуждавайки хиляди да се

...
Мощен тайфун приближава Филипините. Мощен тайфун приближава Северните Филипини, принуждавайки хиляди да се
Коментари Харесай

Мощен тайфун приближава Филипините

Мощен ураган доближава Филипините. Мощен ураган  приближава  Северните   Филипини , принуждавайки хиляди да се изтеглят и блокирайки морския превоз. Той носи със себе си  проливни дъждове  и приливни  талази с височина до три метра , съобщи Асошиейтед прес.

Очаква се най-силните ветрове в “окото на бурята ” да останат надалеч от брега, като засега  тайфунът Доксури  се лимитира в откъс северозападно от филипинските провинции Кагаян и Батанес, само че той може да порази външните острови от архипелага. Широкият 680 километра фронт на тайфуна е в положение да аргументи неочаквани наводнения и свлачища в северните провинции, разгласи метеорологичната работа на  Филипините .

Тайфунът Доксури беше засечен да се движи на 310 километра източно от град  Тугегарао  в провинция  Кагаян  при скорост на непрекъснатите ветрове от  185 км/ч и ентусиазъм на вятъра  до 230 км/ч, прецизират държавните метеоролози.

Тайфунът се чака да докара и до увеличаване на сезонните мусонни дъждове в централните и северните провинции на страната. Прогнозите сочат, че той ще продължи да се движи на северозапад, южно от Тайван, и ще стигне до  крайбрежията на Китай  по-късно тази седмица.

Губернаторът на  Кагаян Мануел Мамба  обяви, че е разпоредил преустановяване на трудовите действия в своята провинция, с цел да даде опция на хората да се приготвят за бедствието, както и евакуацията на хиляди поданици на 11 крайбрежни града като защитна мярка.

“Става въпрос за супер ураган и ние подхващаме превантивна евакуация във всички крайбрежни селища, тъй като се опасяваме от прииждащите талази ”, съобщи Мамба по телефона за АП. Синоптиците са предизвестили, че приливните талази могат да доближат височина до три метра, добави губернаторът.

Освен че забрани всевъзможни трудови действия в Кагаян,  Мамба  разгласи, че през днешния ден и на следващия ден няма да има образователни часове. Учениците в главните и междинните учебни заведения са пуснати във почивка, сподели той.

Кметът на Тугегарао Майла Тин-Ке  призова популацията да бъде внимателно и вкара възбрана за алкохол, като заплаши нарушителите с арест. Риболовът в намерено море също бе прекратен с негова заповед.

Близо 10 000 пасажери от междуостровните фериботи и водачи на товарни камиони, както и 100 пасажери от товарни кораби и моторници бяха настанени краткотрайно в няколко пристанища, като бе наложена и възбрана за корабоплаване с оглед разрастващите се се мусонни дъждове, оповестиха от бреговата защита на Филипините.

В същото време Тайван анулира част от годишните си  военни учения “Хан Куан ” , планувани за през днешния ден. Целта на ученията бе да симулират интервенция по потребление на гражданско летище, ако бомбардировки отрежат военните направления за евакуация. Учебните военни дейности трябваше да се проведат на югозападния бряг на Тайван, само че там вълните към този момент се надигат застрашително. В най-южната точка на Тайван височината им доближи до два метра и половина съгласно информация на Централната метеорологична работа на Тайван.

Ученията “Хан Куан ” са  най-мащабните тайвански годишни военни учения , чиято цел е да се показват отбранителните благоприятни условия на самоуправляващия се остров при положение на нахлуване от страна на Китай, който твърди, че Тайван е негова територия.

Българска телеграфна агенция

Организация на обединените нации: Все повече хора по света гладуват

Мощен ураган доближава Филипините

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР